dissabte, d’octubre 9

Educació anuncia la convocatòria d'un concurs públic per a atorgar la distribució lliure que utilitzaran les escoles

Fuente: La Farga
El programari lliure que es distribuirà a les escoles catalanes vindrà determinat per un concurs públic que convocarà el Departament d'Educació, segons ha anunciat Ferran Ruiz, subdirector general de Tecnologies de la Informació en la jornada de presentació de LaFarga.org. Ferran Ruiz ha comentat que la implantació del programari lliure a les escoles ha d'anar acompanyat de suport als centres.
Els ordinadors nous que estan arribant a les escoles, equipats encara amb MS Windows, ja disposen d'una partició buida per a acollir la distribució lliure un cop s'escolleixi. Ja hi ha 10.000 ordinadors a punt per instal·lar-hi GNULinux.
Ferran Ruiz ha considerat l'actual curs de transició i planificació legislativa per a dur a terme una sèrie de canvis estructurals que ha considerat necessaris per fer que el programari lliure aterri efectivament a les escoles. També ha comentat que la infraestructura de la informàtica a l'escola és feble, i que calen mesures no directament relacionades amb el programari lliure però que hi afecten directament, com el reforç de la figura del coordinador informàtic. La implantació s'iniciarà el curs 2005-06 de manera gradual.
Ferran Ruiz ha completat la seva intervenció parlant sobre la necessitat de redefinir la formació basada en programari lliure mitjançant espais de trobada dels diferents perfils implicats, i ha remarcat la importància de que aquesta implantació a les escoles vagi acompanyada d'accions públiques de recolzament i ús d'aquest programari en altres àmbits socials.
Entre els participants de la jornada hi ha hagut diverses intervencions. S'ha parlat sobre experiències prèvies com la d'Extremadura i la necessitat de conèixer-les bé per a aprofitar les bones lliçons i no cometre errors coneguts. S'ha considerat vergonyós que en data d'avui la majoria de programari utilitzat a les escoles sigui en castellà. Antoni Mirabete, creador de la distribució Biadix i actualment desenvolupador de Catix, ha explicat com la migració en una escola pot ser un procés natural si els usuaris disposen de més i millors serveis amb Linux que amb Windows. Joan de Gràcia, vicepresident l'Associació d'Ensenyants d'Informàtica de Catalunya ha repassat els punts bàsics del recentment publicat Manifest en favor de l'ús del programari lliure a l'educació, tot proposant al Departament d'Educació i la STSI la seva adhesió.
Els temes de l'educació i la formació han estat recurrents al llarg del matí en diversos dels